Kalendorius

2024 m. balandžio mėn.
Pr A T K Pn Š S
« Rgp    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pamokų laikas

1. 8.30 - 9.15
2. 9.25 -10.10
3. 10.35 -11.20
4. 11.45 -12.30
5. 12.40 -13.25
6. 13.35 -14.20
7. 14.30 -15.15
8. 15.20 -16.05

nuoroda

nuoroda

nuoroda

Svečiavosi ukrainiečiai

Nūdienos mokyklai iškylantis uždavinys – sudaryti sąlygas mokinių visaverčiam ugdymuisi. Šis uždavinys  yra susijęs su mokymusi gyventi šiuolaikiniame sparčiai besikeičiančiame pasaulyje.  Siekiant praktinių gebėjimų ugdymo mokyklai nuolat  kyla vis nauji iššūkiai,  vienas iš jų  – gebėti bendrauti ir bendradarbiauti su skirtingos patirties, įvairių požiūrių ar kitokiose sąlygose gyvenančiais žmonėmis. Šiuolaikiniam mokiniui labai svarbi tarptautinio bendradarbiavimo patirtis, kurios dėka ugdomasi tolerancija, vyksta  bendražmogiškųjų vertybių interiorizacija.

Tokios patirties įgyti Širvintų r. Bartkuškio mokyklos-daugiafunkcio centro bendruomenei pavyko  dėl gražiai susiklosčiusių draugiškų ryšių su Ukrainos Osterio gimnazija.

Darnus tarpkultūrinis dialogas tarp mūsų mokyklų bendruomenių buvo sutvirtintas bendradarbiavimo sutartimi.  Pirmasis svečių vizitas iš Ukrainos buvo sėkmingas. Penki mokiniai ir Osterio gimnazijos direktorė svečiavosi beveik savaitę. Svečiai buvo maloniai sutikti ir arbatos popietėje  susipažino su šeimomis, kurių namuose gyveno visas viešnagės dienas. Savaitgalį svečiams organizuota apžvalginė ekskursija po mūsų sostinę Vilnių.

Nuo pat pirmadienio mokykla skambėjo keliomis kalbomis. Bendrą  anglų kalbos pamoką  pravedė mokytoja Rasa Gurčytė ją suorganizuodama žodinės komunikacijos pagrindu. Vyko ir technologijų pamoka, kurios metu mokytoja Rima Šukštienė mokė pinti tautines juosteles su lietuviškais ir ukrainietiškais raštais. Sudaryta programa buvo gerai suderinta su ugdymo procesu mokykloje. Todėl bendravimas su svečiais tai ne tik malonus, bet ir labai naudingas užsiėmimas kalbinių gebėjimų ugdymui, taip mokiniai turėjo galimybių pasipraktikuoti ir patobulinti savo kalbinius gebėjimus ne tik anglų, bet ir rusų kalbomis. Svečiai mielai mokėsi lietuviškų žodžių, mūsų mokiniams buvo smalsu sužinoti ukrainiečių kalbos atitikmenis. Ilgoji pertrauka virto skanių cepelinų vaišėmis svečiams, kurias suorganizavo mūsų valgyklos virėjos.

Mokiniai mokėsi tolerancijos, pagarbos žmonėms, meilės savo kraštui, formavosi vientiso pasaulio suvokimo vaizdinį. Esame labai dėkingi vienai iš mokinių mamyčių – Janinai Voleišo, kuri  pakvietė visus apsilankyti Vilniaus rajone esančiame Houvalto dvare. Čia vyko bendra mokinių veikla – lėlių edukacija. Mokiniai pasigamino po lietuvių ar ukrainiečių tautiniais drabužiais pasipuošusią lėlę, skanavo gausių vaišių, buvo apdovanoti. Teko pasėdėti ir „Išminties“ krėsle, todėl visi grįžo į Bartkuškį gerokai protingesni ir laimingesni.

Susipažinimo popietėje prisistatė mokiniai, direktorė  Irina Kuran įdomiai  papasakojo apie  savo šalį, Osterio miestą ir gimnaziją. Mūsų mokyklos devintokas Vilius Kasparas Kasparavičius puikia anglų kalba pristatė Bartkuškio  mokyklą-daugiafunkcį centrą.  Direktorei Irinai įteikėme simbolinį raktą, kuriuo visada „galėtų atsirakinti mūsų duris“.  Visi nuoširdžiai džiaugėsi puikiomis Širvintų rajono merės Živilės Pinskuvienės dovanomis: mokiniams ir  direktorei  buvo įteiktos knygos apie mūsų rajoną, Lietuvą,  įdomūs suvenyrai.

Po prisistatymo teko parungtyniauti. Trenerio Audriaus Jakučio su mokytoju Antanu Paliūniu suorganizuotos sportinės estafečių varžybos buvo įdomios ir pilnos emocijų. Tačiau pralaimėję nenusiminė, nes svečių komanda laimėjo 1-ąją vietą, o prizai su lietuviška tautine ir valstybine simbolika buvo įteikti visoms trims komandoms.

Kitą dieną kartu su svečiais vykome į Valstybės pažangos muziejų, kuriame šiuolaikinėmis priemonėmis demonstruojamos įvairios idėjos stebino savo originalumu ir kvietė kūrybiškam, netradiciniam mąstymui, problemų sprendimui.  Mokytojo A. Paliūnio pravesta edukacinė ekskursija po Vilnių pratęsė ne tik miesto pažinimo veiklas, bet ir leido pasijusti smalsiais ir pasiaukojančiais tyrinėtojais, kuriems nebaisus nei lietus, nei ilgas pasivaikščiojimas, skatinęs atkaklumą ir ryžtą. Tądien aplankytas Pinigų muziejus ir išklausytas įdomus gidės pasakojimas  išspręstos pasiūlytos užduotys. Edukacinės veiklos suvienijo visus rimtiems pamąstymams. Vilniaus Bastėjoje apžiūrinėjant eksponatus praplėstas istorijos supratimas ir  įgyta naujų žinių. Diena baigėsi Sky parke, kuriame visi galėjo pašėlti, kiek tik širdis geidė.

Kitos dienos buvo ne mažiau turiningos. Aplankyta senoji Lietuvos sostinė Kernavė, vyko integruotas ugdymas – mokiniai kartu su svečiais tobulino anglų kalbos ir istorijos pažinimo  gebėjimus – ekskursijos gidas kalbėjo  angliškai. Aplankyti  Trakai – pilies sala ir muziejus.

Dailės pamokoje grupėse, kurias sudarė abiejų draugiškų mokyklų mokiniai, padedant mokytojai Virginijai Traškevičienei, sukurti meniški pasaulio medžiai iki šiolei eksponuojami fojė ir primenantys apie naujai užsimezgusią draugystę. Vakaras paskutiniąją vizito dieną baigėsi šeimų suorganizuotu atsisveikinimu naktiniame Vilniuje.

Visą gražų bendravimą padėjo sukurti mokyklos bendruomenė: Kasparavičių, Ašmegų ir Jonaičių šeimos, mokiniai, mokytojai ir visi kiti mokyklos bendruomenės nariai. Visi nutarė bendradarbiauti toliau ir planuoti vizitą į  Ukrainą.

Bartkuškio mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Danguolė Kalesnikienė

IMG_6660 IMG_6737 IMG_6752
IMG_6893 IMG_6949 IMG_6966

Comments are closed.